ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ASOMATOS MYTILENE LESVOS

WELCOME TO ASOMATOS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΛΙΘΡΩΣΤΟΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΤΟΥ. ΕΔΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ,ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΦΑΝΤΑ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΓΟΥΔΙΑ , ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ.
ΟΑΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΜΟΛΙΣ 4 χλμ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥ- ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ" ΜΕ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΘΥΣΚΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ. ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΠΙΚ-ΝΙΚ Η ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΥΖΟ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΕΙ.ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε) ΑΣΩΜΑΤΟΥ , ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ " ΣΕΛ:20

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΝΗΣ

Ο Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς μας μιλά για το Στρατή Καραβάνη:


Στρατής Καραβάνης: Ασωμάτων ζωή, Αθήνα 2007, σελ. 213
Στρατής Καραβάνης: Νεοφανείς Άγιοι Ασωμάτων και Αγιάσου. Αναστάσιος Πανέρας - Δημήτριος Μπεγιάζης, Αθήνα 2007, σελ. 53
Στρατής Καραβάνης: Ιστορική αναδρομή Ασωμάτου, Αθήνα 2007, σελ. 51
Στρατής Καραβάνης: Κοινοτικό ελαιοτριβείο Ασωμάτου, Αθήνα 2007, σελ. 58
Στρατής Καραβάνης: Η εκπαίδευση στον Ασώματο, Αθήνα 2007, σελ. 85
Στρατής Καραβάνης: Ιστορικό Εκκλησίας Ασωμάτου, Αθήνα 2007, σελ. 133

Ο Στρατής Ν. Καραβάνης γεννήθηκε στον Ασώματο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο αγαπημένο του χωριό, ενώ συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων σε περιοδικά της Λέσβου. Έχει στο ενεργητικό του τρία βιβλία: Το «Ελαίαν ομολογώ», στο οποίο πραγματεύεται τη σημασία και τη θέση που κατέχει διαχρονικά το δέντρο της ελιάς για τους ανθρώπους του μόχθου στη Μυτιλήνη, το «Aσωμάτων Γη» με διηγήματα και το «Ιστορικές αναδρομές και παραδοσιακές αναφορές Ασωμάτου Λέσβου», στο οποίο ζωντανεύει πρόσωπα και πράγματα που συνθέτουν την ιστορία και φωτίζουν την καθημερινή ζωή του Ασωμάτου από το 19ο έως και το μισό του 20ού αιώνα.
Η αστείρευτη αγάπη του όμως για τη γενέθλια γη τον οδήγησε στη συγγραφή μιας σειράς έξι βιβλίων με γενικό τίτλο «Πανόραμα Ασωμάτου», τα οποία εκδόθηκαν ιδιαίτερα επιμελημένα με την οικονομική αρωγή του Παύλου Ι. Κοντέλλη.
Ο συγγραφέας ερεύνησε όλα τα διασωθέντα αρχεία του χωριού (κοινοτικά, εκκλησιαστικά, σχολικά), συγκέντρωσε προφορικές μαρτυρίες, πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις σε οικιστικά λείψανα, εκκλησίες και ξωκλήσια, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και συνέθεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ψηφιδωτό στην αγαθή μνήμη των παλιών Ασωματιανών. Οι έξι τόμοι καλύπτουν σημαντικές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής ιστορίας του Ασωμάτου από τις πρώτες μαρτυρίες για την δημιουργία του χωριού γύρω στα 1246 μ. Χ. έως τη δεκαετία του 1990 που κλείνει το Δημοτικό Σχολείο.
Ο Στρατής Καραβάνης αφιερώνει ξεχωριστούς τόμους για την Εκκλησία του Ασωμάτου, το Ναό των Ταξιαρχών, για την ιστορική εξέλιξη της εκπαίδευσης, στο κοινοτικό ελαιοτριβείο, «Τη Μηχανή του Κοινού», που ιδρύθηκε την περίοδο 1901-1910 καθώς και στους Νεομάρτυρες Αναστάσιο Πανέρα από τον Ασώματο και Δημήτριο Μπεγιάζη από την Αγιάσο. Γίνεται φανερό ότι ο συγγραφέας επιλέγει την έρευνα χώρων και πεδίων, θεμελιωδών στη ζωή της κοινότητας, τα οποία συνδέονται με τις μνήμες των κατοίκων και έχουν επιπτώσεις στη ζωή τους σήμερα (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές ή άλλες ειδικότερες).
Ο πρώτος τόμος της σειράς στεγάζει μια σειρά από αφηγήματα, μικρές καθημερινές ιστορίες, με ήρωες κατοίκους του χωριού, ανθρώπους ταπεινούς, ζυμωμένους με στερήσεις, ξωμάχους, που έστησαν το σπιτικό και τις φαμελιές τους εκεί στα ριζά του Ολύμπου, παλεύοντας μα τα κακοτράχαλα βουνά του Λιάκα, του Νίκωνα, του Αγκουρές, του Σπήλιου, καλλιεργώντας τα μικρά περιβόλια τους εκεί στις όχθες των ποταμών των Αγίων Αναργύρων και της Νυχτάντας, με έναν τρουβά στην πλάτη τους και μεγάλη θέληση για επιβίωση και προκοπή. Τα αφηγήματα αυτά διασώζουν πλήθος λαογραφικών, κοινωνιολογικών, ανθρωπολογικών στοιχείων που συνδέονται με το ιστορικό υλικό που παραθέτει στους άλλους τόμους.
Ο Στρατής Καραβάνης με τα βιβλία του αυτά αναδεικνύεται σε έναν άγρυπνο φύλακα της ιστορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της μνήμης, της νοσταλγίας, της ταυτότητας του Aσωμάτου, του όμορφου αυτού χωριού που δυστυχώς χτυπήθηκε από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο πληθυσμός του.
Οι Ασωματιανοί, όμως, όπου και αν ζουν έχουν και θα έχουν στη διάθεσή τους 6 πολύτιμα βιβλία, πραγματικά τιμαλφή, για να θυμούνται, να γνωρίζουν, να μαθαίνουν. Και είναι σίγουρο ότι θα σιγομουρμουρίζουν τα λόγια – τραγούδι του Στρατή Καραβάνη, όπως παρατίθενται στις πρώτες σελίδες του πρώτου τόμου:

«Ω! το χωριό μου! / Τ’ όνομά του αγγελικό. / Άϋλος, χωρίς σώμα, / Ασώματος / προς αυτό στρέφονται τα μάτια της ψυχής / οι αναβάσεις της καρδιάς».


Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς

Bookmark and Share

ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΡΑΝΤΖΗ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΑ

Αναγνώστες

Περιπατητική διαδρομή -ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2011 ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

by LesvosNews.net Βίντεο από την περιφορά του Επιταφίου στον Ασώματο Λέσβου συνοδεία μουσικής by LesvosNews.net Στον Ασώματο Λέσβου η περιφορά του Επιταφίου συνοδεύτηκε και φέτος από παραδοσιακά όργανα που παίζουν μουσική. Η μουσική ορχήστρα είναι από την Αγιάσο Λέσβου.
Βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟY ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΡΔΟΓΙΑΝΝΗ.

visits since Jan 27, 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ-ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

Στον Ασώματο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα εργαστήρια ξυλογλυπτικής.
1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑ
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΜΙΤΕΛΛΗ
4.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΗΜΝΙΩΤΗ

1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑ ΤΗΛ:22520-22015
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΗΛ:22520 -22233
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΚΟΜΙΤΕΛΛΗ ΤΗΛ:22520-22440
6977316062

ΕΓΓΛΕΖΙΤΣΑ

ΤΑ ΞΥΛΑ

na_zeis_i_Mytilin mas

ΝΥΦΚΑΤΟΣ(ΛΕΣΒΟΣ)

ΕΣΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΝΑΚΙΑ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ 2-2-2012