ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ASOMATOS MYTILENE LESVOS

WELCOME TO ASOMATOS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΛΙΘΡΩΣΤΟΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΤΟΥ. ΕΔΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ,ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΦΑΝΤΑ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΓΟΥΔΙΑ , ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ.
ΟΑΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΜΟΛΙΣ 4 χλμ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥ- ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ" ΜΕ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΘΥΣΚΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ. ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΠΙΚ-ΝΙΚ Η ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΥΖΟ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΕΙ.ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε) ΑΣΩΜΑΤΟΥ , ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ " ΣΕΛ:20

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ



ΑΣΩΜΑΤΟΣ



Βρίσκεται σε υψόμετρο 301μ. “πνιγμένος” στο πράσινο, στην ανατολική πλευρά του όρους Λιάκα, , δίπλα στην μακρόστενη οροσειρά του πέτρινου “Νίκωνα”.

Η ύπαρξη του χωριού συναντάται στα μέσα του 13ου αιώνα, πριν την κυριαρχία των Γατελούζων, Η πιο παλιά μαρτυρία για την ύπαρξή του βρίσκεται κατά το έτος 1246. Η τοπική παράδοση θεωρεί ότι το χωριό βρισκόταν αρχικά 3 χλμ βόρεια, στη θέση “Χωραφέλια”. Στη συνέχεια οι κάτοικοι μετοίκησαν στην περιοχή του ποταμού Ανδριώτη, τα λεγόμενα Άντρια Δέκα και κατόπιν στο σημερινό Ασώματο. Οικισμοί είναι διάσπαρτοι στην περιοχή (γύρω από τον Ταξιάρχη και τον Άγιο Βασίλειο καθώς και μέσα στη ρεματιά του Αντριώτη ποταμού). Γύρω από τον Ταξιάρχη στα Άντρια βρέθηκαν τάφοι και ίχνη οικισμού όπου λειτουργούσαν με τα νερά του Καριώνα 14 υδρόμυλοι.

Ο Ασώματος θεωρείται ανεπιφύλακτα ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Λέσβου που διατηρούν ανέπαφη τη γνήσια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους έως σήμερα. Άλλωστε έχει επίσημα κηρυχθεί ως παραδοσιακό χωριό. Ο επισκέπτης ανακαλύπτει την αυθεντική Λέσβο, περιπλανώμενος στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού, ανάμεσα στα πέτρινα διώροφα σπίτια με τις περίτεχνα διακοσμημένες βρύσες και τα μοναδικά “σαχνισίνια” που οδηγούν στο κέντρο του χωριού με τα καφενεδάκια και την εκκλησία. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1796 και είναι αφιερωμένη στους Ασώματους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ απ’ όπου και πήρε το όνομά του το χωριό, Η εκκλησία του Ασωμάτου μαζί με την κοινότητα κατά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν (1832-πανώλη, 1850-καταστροφική παγωνιά, 1867-ισχυρότατοι σεισμοί) αποδείχθηκαν ευεργετικοί για την παραμονή των κατοίκων στο χωριό. Αποδεικτικά έγγραφα της δράσης τους αυτής σώζονται σήμερα στο Μουσείο της εκκλησίας του Ασωμάτου. Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στο χωριό άλλωστε λειτούργησε στο γυναικωνίτη της εκκλησίας το 1796.

Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το πλούσιο σε εκθέματα Μουσείο της εκκλησίας που βρίσκεται στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών, όπου φυλάσσονται πολλά κειμήλια της ιστορίας του χωριού και του ναού καθώς και πολλά παλιά σκεύη οικιακής χρήσης.

Επόμενο σταθμό για τον επισκέπτη αποτελεί αναμφισβήτητα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), το μοναδικό στο νησί. Ιδρύθηκε το 2002 και στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτου (χτισμένο το 1927). Το Κέντρο αυτό στοχεύει αρχικά στην εκπαίδευση και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μαθητών σχολείων της Λέσβου αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στον Ασώματο λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει όλα τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται το χωριό:τα περίφημα παξιμάδια, τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά, μα και τα διάφορα είδη καλαθοπλεκτικής.



ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ


8 χλμ από τον Ασώματο βρίσκεται το πάρκο αναψυχής των Αγίων Αναργύρων που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί ως μέρος που γαληνεύει τη ψυχή του επισκέπτη [Το ομώνυμο εκκλησάκι χτίσθηκε το 1881]. Πρόκειται για ένα πλάτωμα σε μια κοιλάδα που δυτικά της διέρχεται ο παραπόταμος του Ευεργέτουλα, πλαισιωμένο με πλατάνια, πεύκα και κάθε λογής πλούσια βλάστηση από κερασιές μέχρι εύφορα περιβόλια γύρω από τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.

ΠΗΓΗ :http://evergetoula.tedklesv.gr/web/guest/22


Bookmark and Share

ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΡΑΝΤΖΗ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΑ

Αναγνώστες

Περιπατητική διαδρομή -ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2011 ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

by LesvosNews.net Βίντεο από την περιφορά του Επιταφίου στον Ασώματο Λέσβου συνοδεία μουσικής by LesvosNews.net Στον Ασώματο Λέσβου η περιφορά του Επιταφίου συνοδεύτηκε και φέτος από παραδοσιακά όργανα που παίζουν μουσική. Η μουσική ορχήστρα είναι από την Αγιάσο Λέσβου.
Βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟY ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΡΔΟΓΙΑΝΝΗ.

visits since Jan 27, 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ-ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

Στον Ασώματο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα εργαστήρια ξυλογλυπτικής.
1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑ
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΜΙΤΕΛΛΗ
4.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΗΜΝΙΩΤΗ

1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑ ΤΗΛ:22520-22015
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΗΛ:22520 -22233
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΚΟΜΙΤΕΛΛΗ ΤΗΛ:22520-22440
6977316062

ΕΓΓΛΕΖΙΤΣΑ

ΤΑ ΞΥΛΑ

na_zeis_i_Mytilin mas

ΝΥΦΚΑΤΟΣ(ΛΕΣΒΟΣ)

ΕΣΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΝΑΚΙΑ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ 2-2-2012