ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ASOMATOS MYTILENE LESVOS

WELCOME TO ASOMATOS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΛΙΘΡΩΣΤΟΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΤΟΥ. ΕΔΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ,ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΦΑΝΤΑ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΓΟΥΔΙΑ , ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ.
ΟΑΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΜΟΛΙΣ 4 χλμ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥ- ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ" ΜΕ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΘΥΣΚΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ. ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΠΙΚ-ΝΙΚ Η ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΥΖΟ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΕΙ.ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε) ΑΣΩΜΑΤΟΥ , ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ " ΣΕΛ:20

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΣΤΟΝ Ι.Ν ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΣΩΜΑΤΟΥ, ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.




ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΗ -ΧΑΤΖΗΒΡΑΝΑ.



ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΥΠΑΘΕΛΛΗ.


ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ ΑΙΔΕΣΙΜΟΤΑΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΦΑΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΧΡΕΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ.


Bookmark and Share

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΔΑΜΕ .....ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ........ΧΙΟΝΙΣΕ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-1-2010 ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ. ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ ΕΚΑΝΕ ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΡΙΧΝΕ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΕΣ ΝΙΦΑΔΕΣ.ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΑ ΚΕΡΑΜΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΗΤΑΝ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΙΧΕ ΛΙΩΣΕΙ.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΤΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΣΩΜΑΤΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΘΑ ΒΑΛΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΓΙΑΣΟ.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΠΡΩΙ 24-1-2010 ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΔΩ ΧΙΟΝΙ.
ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΠΗΓΕΝΑ ? ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ.
Η ΑΓΙΑΣΟ ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΣΑΝ ΝΥΦΟΥΛΑ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ.ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΛΕΠΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΝ ΤΟ ΧΙΟΝΙ.ΣΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΕΡΑΣΑΝ ΕΝΑ ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΧΙΟΝΙ.ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ .ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ..








Bookmark and Share

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ

Από το βιβλίο του Στρατή Καραβάνη

Ασωμάτων Γή (Διηγήματα -Καταγραφές)



h Elpida Toy Gyrismoy


Bookmark and Share

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ



ΑΣΩΜΑΤΟΣ



Βρίσκεται σε υψόμετρο 301μ. “πνιγμένος” στο πράσινο, στην ανατολική πλευρά του όρους Λιάκα, , δίπλα στην μακρόστενη οροσειρά του πέτρινου “Νίκωνα”.

Η ύπαρξη του χωριού συναντάται στα μέσα του 13ου αιώνα, πριν την κυριαρχία των Γατελούζων, Η πιο παλιά μαρτυρία για την ύπαρξή του βρίσκεται κατά το έτος 1246. Η τοπική παράδοση θεωρεί ότι το χωριό βρισκόταν αρχικά 3 χλμ βόρεια, στη θέση “Χωραφέλια”. Στη συνέχεια οι κάτοικοι μετοίκησαν στην περιοχή του ποταμού Ανδριώτη, τα λεγόμενα Άντρια Δέκα και κατόπιν στο σημερινό Ασώματο. Οικισμοί είναι διάσπαρτοι στην περιοχή (γύρω από τον Ταξιάρχη και τον Άγιο Βασίλειο καθώς και μέσα στη ρεματιά του Αντριώτη ποταμού). Γύρω από τον Ταξιάρχη στα Άντρια βρέθηκαν τάφοι και ίχνη οικισμού όπου λειτουργούσαν με τα νερά του Καριώνα 14 υδρόμυλοι.

Ο Ασώματος θεωρείται ανεπιφύλακτα ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Λέσβου που διατηρούν ανέπαφη τη γνήσια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους έως σήμερα. Άλλωστε έχει επίσημα κηρυχθεί ως παραδοσιακό χωριό. Ο επισκέπτης ανακαλύπτει την αυθεντική Λέσβο, περιπλανώμενος στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού, ανάμεσα στα πέτρινα διώροφα σπίτια με τις περίτεχνα διακοσμημένες βρύσες και τα μοναδικά “σαχνισίνια” που οδηγούν στο κέντρο του χωριού με τα καφενεδάκια και την εκκλησία. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1796 και είναι αφιερωμένη στους Ασώματους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ απ’ όπου και πήρε το όνομά του το χωριό, Η εκκλησία του Ασωμάτου μαζί με την κοινότητα κατά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν (1832-πανώλη, 1850-καταστροφική παγωνιά, 1867-ισχυρότατοι σεισμοί) αποδείχθηκαν ευεργετικοί για την παραμονή των κατοίκων στο χωριό. Αποδεικτικά έγγραφα της δράσης τους αυτής σώζονται σήμερα στο Μουσείο της εκκλησίας του Ασωμάτου. Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στο χωριό άλλωστε λειτούργησε στο γυναικωνίτη της εκκλησίας το 1796.

Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το πλούσιο σε εκθέματα Μουσείο της εκκλησίας που βρίσκεται στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών, όπου φυλάσσονται πολλά κειμήλια της ιστορίας του χωριού και του ναού καθώς και πολλά παλιά σκεύη οικιακής χρήσης.

Επόμενο σταθμό για τον επισκέπτη αποτελεί αναμφισβήτητα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), το μοναδικό στο νησί. Ιδρύθηκε το 2002 και στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτου (χτισμένο το 1927). Το Κέντρο αυτό στοχεύει αρχικά στην εκπαίδευση και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μαθητών σχολείων της Λέσβου αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στον Ασώματο λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει όλα τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται το χωριό:τα περίφημα παξιμάδια, τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά, μα και τα διάφορα είδη καλαθοπλεκτικής.



ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ


8 χλμ από τον Ασώματο βρίσκεται το πάρκο αναψυχής των Αγίων Αναργύρων που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί ως μέρος που γαληνεύει τη ψυχή του επισκέπτη [Το ομώνυμο εκκλησάκι χτίσθηκε το 1881]. Πρόκειται για ένα πλάτωμα σε μια κοιλάδα που δυτικά της διέρχεται ο παραπόταμος του Ευεργέτουλα, πλαισιωμένο με πλατάνια, πεύκα και κάθε λογής πλούσια βλάστηση από κερασιές μέχρι εύφορα περιβόλια γύρω από τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.

ΠΗΓΗ :http://evergetoula.tedklesv.gr/web/guest/22


Bookmark and Share

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΒΑΝΗΣ

Ο Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς μας μιλά για το Στρατή Καραβάνη:


Στρατής Καραβάνης: Ασωμάτων ζωή, Αθήνα 2007, σελ. 213
Στρατής Καραβάνης: Νεοφανείς Άγιοι Ασωμάτων και Αγιάσου. Αναστάσιος Πανέρας - Δημήτριος Μπεγιάζης, Αθήνα 2007, σελ. 53
Στρατής Καραβάνης: Ιστορική αναδρομή Ασωμάτου, Αθήνα 2007, σελ. 51
Στρατής Καραβάνης: Κοινοτικό ελαιοτριβείο Ασωμάτου, Αθήνα 2007, σελ. 58
Στρατής Καραβάνης: Η εκπαίδευση στον Ασώματο, Αθήνα 2007, σελ. 85
Στρατής Καραβάνης: Ιστορικό Εκκλησίας Ασωμάτου, Αθήνα 2007, σελ. 133

Ο Στρατής Ν. Καραβάνης γεννήθηκε στον Ασώματο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο αγαπημένο του χωριό, ενώ συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και κειμένων σε περιοδικά της Λέσβου. Έχει στο ενεργητικό του τρία βιβλία: Το «Ελαίαν ομολογώ», στο οποίο πραγματεύεται τη σημασία και τη θέση που κατέχει διαχρονικά το δέντρο της ελιάς για τους ανθρώπους του μόχθου στη Μυτιλήνη, το «Aσωμάτων Γη» με διηγήματα και το «Ιστορικές αναδρομές και παραδοσιακές αναφορές Ασωμάτου Λέσβου», στο οποίο ζωντανεύει πρόσωπα και πράγματα που συνθέτουν την ιστορία και φωτίζουν την καθημερινή ζωή του Ασωμάτου από το 19ο έως και το μισό του 20ού αιώνα.
Η αστείρευτη αγάπη του όμως για τη γενέθλια γη τον οδήγησε στη συγγραφή μιας σειράς έξι βιβλίων με γενικό τίτλο «Πανόραμα Ασωμάτου», τα οποία εκδόθηκαν ιδιαίτερα επιμελημένα με την οικονομική αρωγή του Παύλου Ι. Κοντέλλη.
Ο συγγραφέας ερεύνησε όλα τα διασωθέντα αρχεία του χωριού (κοινοτικά, εκκλησιαστικά, σχολικά), συγκέντρωσε προφορικές μαρτυρίες, πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις σε οικιστικά λείψανα, εκκλησίες και ξωκλήσια, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και συνέθεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ψηφιδωτό στην αγαθή μνήμη των παλιών Ασωματιανών. Οι έξι τόμοι καλύπτουν σημαντικές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής ιστορίας του Ασωμάτου από τις πρώτες μαρτυρίες για την δημιουργία του χωριού γύρω στα 1246 μ. Χ. έως τη δεκαετία του 1990 που κλείνει το Δημοτικό Σχολείο.
Ο Στρατής Καραβάνης αφιερώνει ξεχωριστούς τόμους για την Εκκλησία του Ασωμάτου, το Ναό των Ταξιαρχών, για την ιστορική εξέλιξη της εκπαίδευσης, στο κοινοτικό ελαιοτριβείο, «Τη Μηχανή του Κοινού», που ιδρύθηκε την περίοδο 1901-1910 καθώς και στους Νεομάρτυρες Αναστάσιο Πανέρα από τον Ασώματο και Δημήτριο Μπεγιάζη από την Αγιάσο. Γίνεται φανερό ότι ο συγγραφέας επιλέγει την έρευνα χώρων και πεδίων, θεμελιωδών στη ζωή της κοινότητας, τα οποία συνδέονται με τις μνήμες των κατοίκων και έχουν επιπτώσεις στη ζωή τους σήμερα (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές ή άλλες ειδικότερες).
Ο πρώτος τόμος της σειράς στεγάζει μια σειρά από αφηγήματα, μικρές καθημερινές ιστορίες, με ήρωες κατοίκους του χωριού, ανθρώπους ταπεινούς, ζυμωμένους με στερήσεις, ξωμάχους, που έστησαν το σπιτικό και τις φαμελιές τους εκεί στα ριζά του Ολύμπου, παλεύοντας μα τα κακοτράχαλα βουνά του Λιάκα, του Νίκωνα, του Αγκουρές, του Σπήλιου, καλλιεργώντας τα μικρά περιβόλια τους εκεί στις όχθες των ποταμών των Αγίων Αναργύρων και της Νυχτάντας, με έναν τρουβά στην πλάτη τους και μεγάλη θέληση για επιβίωση και προκοπή. Τα αφηγήματα αυτά διασώζουν πλήθος λαογραφικών, κοινωνιολογικών, ανθρωπολογικών στοιχείων που συνδέονται με το ιστορικό υλικό που παραθέτει στους άλλους τόμους.
Ο Στρατής Καραβάνης με τα βιβλία του αυτά αναδεικνύεται σε έναν άγρυπνο φύλακα της ιστορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της μνήμης, της νοσταλγίας, της ταυτότητας του Aσωμάτου, του όμορφου αυτού χωριού που δυστυχώς χτυπήθηκε από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο πληθυσμός του.
Οι Ασωματιανοί, όμως, όπου και αν ζουν έχουν και θα έχουν στη διάθεσή τους 6 πολύτιμα βιβλία, πραγματικά τιμαλφή, για να θυμούνται, να γνωρίζουν, να μαθαίνουν. Και είναι σίγουρο ότι θα σιγομουρμουρίζουν τα λόγια – τραγούδι του Στρατή Καραβάνη, όπως παρατίθενται στις πρώτες σελίδες του πρώτου τόμου:

«Ω! το χωριό μου! / Τ’ όνομά του αγγελικό. / Άϋλος, χωρίς σώμα, / Ασώματος / προς αυτό στρέφονται τα μάτια της ψυχής / οι αναβάσεις της καρδιάς».


Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς

Bookmark and Share

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

ΠΗΓΗ :"ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ - ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ"

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΝΤΑΡΑ



DASKALOI


Bookmark and Share

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΠΑΛΑΣ





ΕΝΑΣ ΑΣΩΜΑΤΙΑΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙ:
"ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ"



papalas_biblio


Bookmark and Share

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ



Bios Agiwn

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ.
ΑΣ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ..




Bookmark and Share

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

ΜΕΡΟΣ 1



ΜΕΡΟΣ 2



ΜΕΡΟΣ 3




Bookmark and Share

ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΡΑΝΤΖΗ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΑ

Αναγνώστες

Περιπατητική διαδρομή -ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2011 ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

by LesvosNews.net Βίντεο από την περιφορά του Επιταφίου στον Ασώματο Λέσβου συνοδεία μουσικής by LesvosNews.net Στον Ασώματο Λέσβου η περιφορά του Επιταφίου συνοδεύτηκε και φέτος από παραδοσιακά όργανα που παίζουν μουσική. Η μουσική ορχήστρα είναι από την Αγιάσο Λέσβου.
Βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟY ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΡΔΟΓΙΑΝΝΗ.

visits since Jan 27, 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ-ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ

Στον Ασώματο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα εργαστήρια ξυλογλυπτικής.
1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑ
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΜΙΤΕΛΛΗ
4.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΗΜΝΙΩΤΗ

1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑ ΤΗΛ:22520-22015
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΗΛ:22520 -22233
3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΚΟΜΙΤΕΛΛΗ ΤΗΛ:22520-22440
6977316062

ΕΓΓΛΕΖΙΤΣΑ

ΤΑ ΞΥΛΑ

na_zeis_i_Mytilin mas

ΝΥΦΚΑΤΟΣ(ΛΕΣΒΟΣ)

ΕΣΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΝΑΚΙΑ

ΑΣΩΜΑΤΟΣ 2-2-2012